0
29
Вино и здраве: Всички отговори в една статия!
Консумацията на вино е била популярна през вековете, като ползите за здравето са потвърдени от многобройни проучвания. Според някой, червеното вино има по-големи ползи от бялото. Причината е в самият производствен процес, който го прави по-ценно.
Как се прави вино
Виното се получава чрез смилане, мелене (мачкане) и ферментация на червен сорт грозде. От съществено значение е периодът на беритбата, условията на съхранение и ферментация, конкретните метеорологични условия
Съдържанието на алкохол обикновено варира от 12 до 15%.
Често срещаните сортове включват Сира, Мерло, Кабарне Совиньон, Пино ноар, Шардоне, Совиньон Блан Мискет и българските вина и сортове грозде – Маврут, Широка мелнишка лоза, Гъмза, Рубин, Димят, Мискет и др.
Ползи за здравето
Червеното вино е богато на полифеноли, антоцианини и катехини. Полифенолът, който има особено полезна и антиоксидантна активност е ресвератролът. Той може да предотврати сърдечно-съдови заболявания, тъй като неутрализира свободните радикали на кислорода, които могат да увредят клетките.
Виното е една от напитките богата на антиоксиданти. Те предотвратяват клетъчните увреждания, причинени от възпаление и оксидативен стрес. Пиенето на умерени количества вино като част от здравословната дие..
0
39
Шоколадът е част от живота на хората от дълбока древност. Неговият произход е Америка. Маите и ацтеките са го използвали, както в ежедневието си, така и в обредните ритуали, убедени, че произходът на какаовите зърна е божествен.
След откриването на Америка от европейците, шоколадът става много разпространен в по-широкия свят и търсенето му се увеличава значително. От тогава шоколадът се превръща в невероятен продукт, на който милиони хора се наслаждават.
Какъв ефект има консумацията на шоколад върху нашето здраве?
Ежедневната консумация на сладкo може да доведе до кариес, повишен риск от сърдечни заболявания и качване на излишни килограми. Шоколадът обаче може да бъде полезно лакомство за здравето на червата и мозъка. Диетата богата на фибри е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак на червата. Удивително е, че само 20 грама качествен черен шоколад със 70% какао съдържа толкова фибри, колкото филия пълнозърнест хляб.
Проучване установява, че около едно квадратче черен шоколад на ден понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт с 39 процента. Така че продължавайте да се възнаграждавате. Шоколадът има пет пъти повече флавоноиди от ябълка.
Консумацията на шоколад ежедневно може да изглежда като мечта за някой, който е започн..
Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)