Вино и здраве: Всички отговори в една статия! Консумацията на вино е била популярна през вековете, като ползите за здравето са потвърдени от многобройни проучвания. Според някой, червеното вино има по-големи ползи от бялото. Причината е в самият производствен процес, който го прави по-ценно.



Как се прави вино

Виното се получава чрез смилане, мелене (мачкане) и ферментация на червен сорт грозде. От съществено значение е периодът на беритбата, условията на съхранение и ферментация, конкретните метеорологични условия Съдържанието на алкохол обикновено варира от 12 до 15%.

Често срещаните сортове включват Сира, Мерло, Кабарне Совиньон, Пино ноар, Шардоне, Совиньон Блан Мискет и българските вина и сортове грозде – Маврут, Широка мелнишка лоза, Гъмза, Рубин, Димят, Мискет и др.

Ползи за здравето

Червеното вино е богато на полифеноли, антоцианини и катехини. Полифенолът, който има особено полезна и антиоксидантна активност е ресвератролът. Той може да предотврати сърдечно-съдови заболявания, тъй като неутрализира свободните радикали на кислорода, които могат да увредят клетките.

Виното е една от напитките богата на антиоксиданти. Те предотвратяват клетъчните увреждания, причинени от възпаление и оксидативен стрес. Пиенето на умерени количества вино като част от здравословната диета може да увеличи дълголетието, благодарение на високото съдържание на антиоксиданти.


Червено вино и рак: мит или истина?

Ресвератролът предотвратява началото, растежа и метастазите на раков тумор поради антиоксидантната си активност върху клетките.Умерената консумация на вино, съчетана със здравословна диета, е свързана с профилактика на рака. Тази връзка е резултат от наличието на антиоксиданти в плодовете и зеленчуците и полифеноли в червеното вино. Умерената консумация на вино се препоръчва ежедневно, главно с храна. Проучванията показват, че 5-7 порции плодове и зеленчуци на ден и 2 чаши червено вино могат да доведат до здраве и дълголетие.


Проучванията показват, че хората, които консумират умерено количество вино, имат намален процент на сърдечни заболявания. Една чаша червено вино може да намали риска от депресия. Предполага се дори, че червеното вино може да стимулира растежа на полезни чревни бактерии, което може да подобри маркерите на метаболитния синдром при хора със затлъстяване.

Пиенето на 1 до 3 чаши вино на ден е свързано с намален риск от деменция и болестта на Алцхаймер. Пиенето на 2 чаши червено вино дневно в продължение на 4 седмици може да намали инсулиновата резистентност.


Ползи за здравето от бялото вино

Това, което може би не знаете е , че бялото вино има много от същите ползи за здравето, които има червеното вино. Епикатехин, кверцетин и ресвератрол са антиоксидантите, които съдржа бялото вино. Те ви помагат да намалите обиколката на талията и да се отървете от излишните килограми. Препоръчва се да консумирате една или две чаши бяло вино на ден. Изследванията разкриват, че бялото вино може да предпази от някои форми на рак, особено рак на червата. Бялото вино също така подобрява функциите на мозъка – памет и концентрация. Бялото вино е също толкова полезно за сърцето ви, колкото и червеното. Въпреки че и консумацията на червено вино е от полза за белите дробове, бялото се оказва още по-полезно. То съдържа антиоксиданти, които спират развитието на молекули, наречени „свободни радикали“, които разрушават белодробната тъкан.


Много хора недоумяват как виното може да бъде полезно, при положение, че съдържа алкохол. Виното не е лекарство или лек за болести, но когато се комбинира с добре балансирана диета, подпомага правилното функциониране на тялото. И да не забравяме, че в крайна сметка, виното е една от истинските наслади в живота ни!


За идеи как да включите виното във Вашите подаръци посетете За нея , Корпоративни , Празници