
Шоколадът е част от живота на хората от дълбока древност. Неговият произход е Америка. Маите и ацтеките са го използвали, както в ежедневието си, така и в обредните ритуали, убедени, че произходът на какаовите зърна е божествен. След откриването на Америка от европейците, шоколадът става много разпространен в по-широкия свят и търсенето му се увеличава значително. От тогава шоколадът се превръща в невероятен продукт, на който милиони хора се наслаждават.
Какъв ефект има консумацията на шоколад върху нашето здраве?
Ежедневната консумация на сладкo може да доведе до кариес, повишен риск от сърдечни заболявания и качване на излишни килограми. Шоколадът обаче може да бъде полезно лакомство за здравето на червата и мозъка. Диетата богата на фибри е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак на червата. Удивително е, че само 20 грама качествен черен шоколад със 70% какао съдържа толкова фибри, колкото филия пълнозърнест хляб.
Проучване установява, че около едно квадратче черен шоколад на ден понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт с 39 процента. Така че продължавайте да се възнаграждавате. Шоколадът има пет пъти повече флавоноиди от ябълка.
Консумацията на шоколад ежедневно може да изглежда като мечта за някой, който е започнал диета. Проучванията обаче показват, че тъмният шоколад може да играе важна роля в контрола на апетита, което помага за загуба на тегло. Тъмният шоколад може да ви даде повече усещане за ситост, за разлика от по-светлите шоколади. Затова спокойно го включете в диетата.
Шоколадът може да предотврати влошаването на паметта. Екстрактът от какао намалява или предотвратява увреждането на нервните пътища, открити при пациенти с болестта на Алцхаймер.
Яденето на шоколад може да помогне за понижаване на нивата на холестерола. Какаото подобрява здравето на артериите.
Жените, които консумират шоколад ежедневно по време на бременност, съобщават, че са по-способни да се справят със стреса. Яденето на 30 грама шоколад дневно може значително да бъде от полза и за развитието на плода.
Черният шоколад увеличава мозъчната ви сила. Консумацията на какао увеличава притока на кръв към ключови части на мозъка за 2 до 3 часа, което може да подобри производителността и бдителността в краткосрочен план.
Високите нива на антиоксиданти в тъмния шоколад могат да предпазят кожата от силни ултравиолетови (UV) лъчи, излъчвани от слънцето.
Шоколадът е вкусен, хранителен и подходящ за всеки повод. Млечен, бял или черен, с ядки или с плодове, той ни носи усещане за щастие и удовлетвореност. В умерени количества може да бъде много полезен за здравословното състояние на човек.