0
29
Вино и здраве: Всички отговори в една статия!
Консумацията на вино е била популярна през вековете, като ползите за здравето са потвърдени от многобройни проучвания. Според някой, червеното вино има по-големи ползи от бялото. Причината е в самият производствен процес, който го прави по-ценно.
Как се прави вино
Виното се получава чрез смилане, мелене (мачкане) и ферментация на червен сорт грозде. От съществено значение е периодът на беритбата, условията на съхранение и ферментация, конкретните метеорологични условия
Съдържанието на алкохол обикновено варира от 12 до 15%.
Често срещаните сортове включват Сира, Мерло, Кабарне Совиньон, Пино ноар, Шардоне, Совиньон Блан Мискет и българските вина и сортове грозде – Маврут, Широка мелнишка лоза, Гъмза, Рубин, Димят, Мискет и др.
Ползи за здравето
Червеното вино е богато на полифеноли, антоцианини и катехини. Полифенолът, който има особено полезна и антиоксидантна активност е ресвератролът. Той може да предотврати сърдечно-съдови заболявания, тъй като неутрализира свободните радикали на кислорода, които могат да увредят клетките.
Виното е една от напитките богата на антиоксиданти. Те предотвратяват клетъчните увреждания, причинени от възпаление и оксидативен стрес. Пиенето на умерени количества вино като част от здравословната дие..
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)