0
39
Шоколадът е част от живота на хората от дълбока древност. Неговият произход е Америка. Маите и ацтеките са го използвали, както в ежедневието си, така и в обредните ритуали, убедени, че произходът на какаовите зърна е божествен.
След откриването на Америка от европейците, шоколадът става много разпространен в по-широкия свят и търсенето му се увеличава значително. От тогава шоколадът се превръща в невероятен продукт, на който милиони хора се наслаждават.
Какъв ефект има консумацията на шоколад върху нашето здраве?
Ежедневната консумация на сладкo може да доведе до кариес, повишен риск от сърдечни заболявания и качване на излишни килограми. Шоколадът обаче може да бъде полезно лакомство за здравето на червата и мозъка. Диетата богата на фибри е свързана с по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак на червата. Удивително е, че само 20 грама качествен черен шоколад със 70% какао съдържа толкова фибри, колкото филия пълнозърнест хляб.
Проучване установява, че около едно квадратче черен шоколад на ден понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт с 39 процента. Така че продължавайте да се възнаграждавате. Шоколадът има пет пъти повече флавоноиди от ябълка.
Консумацията на шоколад ежедневно може да изглежда като мечта за някой, който е започн..
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)